شرایط شرکت در آزمون ورودی مدارس استعدادهای درخشان
اول از همه، یه مقدار توضیح عمومی در مورد آزمون تیزهوشان رو با هم مرور میکنیم. اگر به خوبی میدونید آزمون تیزهوشان چجوریه و چه شرایطی داره، میتونید یه راست برید سراغ تیتر بعدی این مقاله.
برای ورود به مدارس تیزهوشان، دانش آموزان در دو مقطع تحصیلی فرصت دارن. یکی از این آزمون ها، برای دانش آموزان سال ششم برگزار میشه تا برای ورود به پایه ی هفتم در مدارس تیزهوشان آزمون بدن و یکی دیگه، در سال نهم برگزار میشه تا دانش آموزان برای قبولی در پایه دهم مدارس اتعدادهای درخشان با هم رقابت کنن. مدارس تیزهوشان فقط در مقطع متوسطه اول و دوم فعالیت می کنن و برای دانش آموزان ابتدایی نیستن.
تاریخ ثبت نام و برگزاری آزمون تیزهوشان برای پایه های ششم و نهم متوسطه هم در سایت سمپاد قرار داده میشه و هم با پرس و جو از معلمانتون، می تونید ازش مطلع بشید. اما به طور کلی، معمولا این آزمون در خرداد ماه برگزار میشه و البته، هر سال تغییرات زیادی توش ایجاد میشه.
نکته ی دیگه، وجود شرط معدل برای آزمون تیزهوشان نهم به دهم هست. دانش آموزانی که میخوان در این آزمون ثبت نام کنن، باید در امتحانات نوبت دوم پایهی هشتم، معدل بالای 19 کسب کرده باشن.
ظرفیت پذیرش مدارس تیزهوشان در هر سال تحصیلی
ظرفیت پذیرش مدارس تیزهوشان در پایههای هفتم و دهم، هر سال با توجه به شرایط مدارس، تعداد مدارس تیزهوشان در هر استان و جمعیت آن استان تغییر میکند. به طور میانگین، هر مدرسه ممکن است بین 40 تا 60 نفر را برای پایهی نهم پذیرش کند، اما این تعداد در مدارس تهران بیشتر هم میشود.
آگاهی از ظرفیت پذیرش مدارس تیزهوشانی که در استان و منطقهی شما وجود دارند، در اولویت بندی این مدارس به شما کمک میکند و لازم است با مشاور تحصیلی خود در این زمینه گفتگو کنید.
رازهای موفقیت در آزمون ورودی مدارس استعدادهای درخشان
حالا بریم سراغ سوال اصلی: چگونه در آزمون تیزهوشان قبول شویم؟ قبل از جواب دادن به این سوال، بگذارید تکلیف این قضیه را با هم معلوم کنیم که قرار نیست جوابی برای سوال «آیا در آزمون تیزهوشان قبول میشوم» در این مقاله پیدا کنید. واقعیت این است که رقابت بر سر تحصیل در این مدارس بالاست و قرار نیست همه قبول بشوند. از طرفی، تیزهوشان هم آخر دنیا نیست و بسیاری از مدارس دولتی و نمونه دولتی غیر انتفاعی هم بهشت دانش آموزان هدفمند و باانگیزه هستند و موفقیت های بسشیاری از دانش آموزان در اینگونه مدارس رقم خورده است.
پس پیشنهاد ما به شما اینه که به جای استرس داشتن یا دست کم گرفتن خودتون، صرفا برای به دست آوردن این فرصت خوب تلاش کنید و از ابتدا که درس میخونید، بدونید اگر هم فرضا قبول نشدید، اطلاعاتتون در آزمون ورودی مدارس دیگه به دردتون می خوره و از اون مهمتر، پایه ی شما برای خوندن درس های سال های بعد قویتر میشه. گذشته از این ها، درس خوندن برای قبولی در مدارس سمپاد و کار کردن سوالات آزمون های تیزهوشان سال های گذشته، باعث میشه از چند سال قبل از کنکور، شما مهارت تست زنی خودتون رو پرورش بدهید.
حالا با این اوصاف، بیایید بریم سراغ روش اصولی درس خواندن برای آزمون تیزهوشان
روش درس خواندن برای آزمون تیزهوشان
1. توانایی های شناختی خود را تقویت کنید.
اگر سوالات آزمون های تسزهوشان سالهای اخیر را دیده باشید، حتماً میدانید که با خفظ کردن و عمیق نشدن در مطالب، هیچ شانسی برای پاسخگویی صحیح به سوالات آزمون ورودی استعدادهای درخشان نخواهید داشت. حتی مطالعهی پاسخنامه ی تشریحی تست های تیزهوشانم هم کافی نیست. چون ممکن است در آزمون تیزهوشان 1402-1403 سؤالات جدیدی طراحی شود. آنچه به شما کمک میکند، به چالش کشیدن تواناییتان برای فکر کردن خلاقانه و یافتن راه های حل مسئله است. به عبارت دیگر، باید ببینید هر تیپ از سؤالات کدام استعداد و هوش شما را می سنجند: هوش فضایی، هوش کلامی، هوش ریاضی یا... و سعی کنید شیوه ی درک خودتان از هرکدام از تیپ سؤال ها را افزایش دهید.
2. اعتماد به نفس داشته باشید:
تجربه ی کاری ما به ما نشان داده است که قصه ی قبول شدن در آزمون تیزهوشان، بعضی اوقات شبیه قصه ی لاک پشت و خرگوش میشود. دانش آموزانی که همه منتظر قبولی آن ها بودند، به خاطر پشت گوش انداختن درس ها و نداشتن برای ریزی مناسب برای قبولی در آزمون تیزهوشان، پذیرفته نمیشوند درحالیکه دانش آموزانی که خودشان را دست کم می گرفتند و فکرش را هم نمی کردند، با پشتکار و تمرین، راه رورد به مدارس سمپاد را برای خودشان باز می کنند.
3. خودتان را با دیگران مقایسه نکنید.
این نکته در واقع نتیجه ی همان نکته ی قبلی است. تا وقتی کسی آزمون نداده و نتایج آزمون معلوم نشده، نمیتوانید مطمئن باشید که عملکرد چه کسی بهتر خواهد بود. رقابت کردن شیوه ای از درس خواندن است که گاهی اوقات جواب میدهد، اما به قیمت فشارهای عصبی و استرس زیاد. درحالیکه آرامش و اعتماد داشتن به خودتان، هم برای درس خواندن کمکتان میکند و هم باعث میشود یک قدم از کسانی که مدام حواسشان به موفقیت های رقبا است و تمرکز ندارند جلو بیفتید.
4. از مشاوره تحصیلی برای قبولی در آزمون تیزهوشان استفاده کنید.
بسیاری از مشاوران تحصیلی، خصوصا آن هایی که با دانش آموزان باهوش و باانگیزه کار میکنند، تجربه ی راهنمایی و پشتیبانی بسیاری از داوطلبان شرکت در آزمون تیزهوشان را داشته اند. آنها تا حدی با شیوه ی فکر کردن طراح های سؤالات آشنا هستند و از بینش خوبی برای بررسی نقاط ضعف و قوت شما برخوردارند.
آیا در آزمون ورودی مدارس تیزهوشان شرکت کنم؟
شک داشتن در مورد معایب و مزایای درس خواندن در مدارس تیزهوشان، احساسی است که بسیاری از دانش آموزان با آن سر و کله میزنند و ما هم می دانیم بسیاری از شما که در حال خواندن این مقاله هستید، واقعا مطمئن نیستید که می خواهید در این آزمون شرکت کنید یا نه.
نظرات مردم در مورد مدارس تیزهوشان، همیشه دو دسته بوده است و بسیاری از والدین و دانش آموزها معتقدند که استانداردهای این مدارس، بیش از حد سختگیرانه است و یک جورهایی بین بچه ها فرق می گذارد. اما در عین حال، تجربه های دانش آموزان مدارس تیزهوشان بسیار با هم متفاوت است. بعضی ها بدی های مدارس تیزهوشان را بیش تر از خوبی هایش تلقی می کنند، درحالیکه بسیاری از دانش آموزان سمپادی حسابی از تحصیل در این مدارس رضایت دارند و نقش آن را در موفقیت خود پررنگ می بینند.
به طور کلی، باید گفت که خوب یا بد بودن تحصیل در مدارس تیزهوشان بیشتر از هرچیز به ویژگی های شخصیتی شما و توقعتان از مدرسه برمیگردد. ضمن اینکه هرکدام از این مدارس نیز شیوه های خاص خودشان دارند و اگر تصمیم دارید در مورد جو حاکم بر این مدارس تحقیق کنید، بهتر است به مدرسه ی مورد نظرتان سر بزنید با در اینترنت دنبال تجربیات دانش آموزان سمپاد بگردید و با آن ها گفتگو کنید.
مدارس تیزهوشان مناسب چه دانش آموزانی هستند؟
بسیاری از دانش آموزان سؤالاتی نظیر این مطرح میکنند که آیا آزمون تیزهوشان سخت است؟ یا آیا درس خواندن در مدارس تیزهوشان سخت است؟ پاسخ این سؤال کاملاً به روحیات و ویژگیهای فردی هر دانشآموزی برمی گردد.
اگر قرار گرفتن در محیط رقابتی، شما را دچار اضطراب و هیجانات منفی میکند، شاید فکر کردن به استعداهای درخشان ایده ی خوبی نباشد. همینطور اگر به پیشرفت در رشته ها و مهارت هایی علاقمندید که متاسفانه در مدارس ایران کمتر مورد توجه و تشویق قرار می گیرند، بهتر است به مدرسه ای بروید که به پیشرفت دانش آموزان در تمامی زمینه ها توجه نشان میدهد یا اقلاً، شما میتوانید در آن، به مقدار متوسط و معمولی برای درسه ایی که کمتر به آنها علاقه دارید وقت بگذارید و نمرات خوبی کسب کنید.
اما اگر عاشق رقابت کردن هستید و رشتهای که به آن لاقه دارید در مدارس تیزهوشان مورد تشویق و پرورش قرار میگیرد، حتما برای ورد به این مدارس تلاشتان را بکنید، چون در این مدارس نه تنها میتوانید از قبل برای ورود به بهترین دانشگاهها آماده باشید و حتی مواد درسی بیشتری از دانش آموزان مدارس دولتی یاد بگیرید، بلکه حتی ممکن است مشمول بورسیه ی تحصیلی شوید.
سخن پایانی با دانش آموزان علاقمند به موفقیت در آزمون سمپاد
حالا که رازهای موفقی در آزمون تیزهوشان را فهمیدید و از شرایط شرکت در این آزمون هم خبردار شدید، تنها کافی است شروع به مطالعه کنید و البته ثبت نام در آزمونهای ورودی مدارس برتر دیگر را فراموش نکنید. مطمئن باشید که برای تک تک شما و ویژگی های ارزشمند و منحصربهفردی که دارید، محیط های بسیاری برای رشد و شکوفایی وجود دارد.
دیدگاه خود را بنویسید