تعریف میکروبیولوژی
علم میکروبیولوژی گرایشی از علم زیست شناسی است که وظیفه بررسی و مطالعه میکروارگانیسم ها را بر عهده دارد و در این علم ارتباط میکروارگانیسم ها با خودشان و همچنین با موجودات عالی تر مانند انسان، حیوانات و گیاهان مورد بررسی قرار می گیرد.
وظایف میکروبیولوژیست چیست؟
- انجام آزمایشات مختلف برای شناسایی انواع میکروب ها
- بررسی و شناسایی میکروب ها جهت کنترل بیماری های عفونی
- استفاده از روش های مختلف برای تهیه و آزمایش داروهای جدید
- انجام آزمایش ها و پژوهش های مختلف برای کنترل کیفیت مواد غذایی و استفاده بهینه و مناسب از میکروارگانیسمها در تولید مواد غذایی جدید و بهینه کردن مواد غذایی موجود
- انجام آزمایشات مختلف در جهت استفاده از میکروارگانیسم ها برای کنترل آلودگی های محیط زیست و شیوع مواد سمی
- ارائه نتایج پژوهش ها به افراد و منابع معتبر
بازار کار و آینده شغلی رشته میکروبیولوژی در ایران:
میکروبیولوژیست می تواند در سازمان ها و مراکزی مانند سازمان های حوزه بهداشت و درمان، آزمایشگاه های پاتولوژی و میکروب شناسی بیمارستان ها، پژوهشگاه های نفت و در بخش های تحقیقاتی صنایع غذایی و دارویی، کشاورزی، محیط زیست و ... استخدام شود.بخاطر ارتباط زیاد میکروبیولوژی با صنایع مختلف و کاربردش، موقعیت های شغلی متنوع و زیادی برای میکروبیولوژیست ها وجود دارد. البته آنهایی که تحصیلات عالی داشته باشند، از وضعیت بهتری در این بازار کار برخوردار خواهند بود. پتانسیل های زیادی برای بازار کار این رشته وجود دارد. اگر فارغ التحصیلان به طور کامل مباحث تئوری را یاد بگیرند و تجربه عملی خود را افزایش دهند می توانند در کارخانه صنایع غذایی یا صنایع دارویی مشغول به کار شوند . گرچه یافتن شغل مناسب بستگی به مهارت ها و تجربه وی دارد اما هر چه فرد سطح تحصیلات بالاتری در این رشته داشته باشد، راحت تر کار پیدا می کند.
مقاطع تحصیلی میکروبیولوژی
امکان ادامه تحصیل در رشته میکروبیولوژی تا مقطع دکتری وجود دارد .
فرصت های شغلی میکروبیولوژی
فارغ التحصیلان رشته میکروبیولوژی می توانند در سازمان های حوزه بهداشت و درمان، پژوهشگاه های نفت، آزمایشگاه های پاتولوژی و میکروب شناسی بیمارستان ها، بخش های تحقیقاتی صنایع غذایی و دارویی، کشاورزی، محیط زیست، تهیه لوازم آزمایشگاهی و … مشغول به کار شوند و به عنوان کارشناس آزمایشگاه تشخیص طبی، پژوهشگر، کارشناس آزمایشگاه غذا، دارو و بهداشتی، کارشناس آزمایشگاه واکسن و سرم و کارشناس مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی به فعالیت بپردازند.
کدام دانشگاه ها رشته میکروبیولوژی دارند؟
دانشگاه های
تهران
الزهرا(س) - تهران
شهید بهشتی - تهران
اصفهان
غیرانتفاعی ربع رشیدی - تبریز
مازندران - بابلسر
لرستان - خرم آباد
ملایر
غیرانتفاعی علم وهنر- یزد (محل تحصیل یزد)
مراغه
غیرانتفاعی صبا - ارومیه
واحد های درسی میکروبیولوژی
تعداد کل واحدها: 135 واحد
دروس عمومی: 20 واحد
دروس تخصصی و پایه: 109 واحد
دروس اختیاری: 6 واحد
میکروبیولوژی راهگشای پیشرفت پزشکی است و گسترش این علم توانسته بیماریهای لاعلاج و مرگبار را شناسایی و درمان کند. در تمام دنیا مردم چشمانتظار یافتن راهی از طریق این علم برای نجات انسان از چنگال بیماریهای عفونی جدید هستنداز آنجا که این رشته به بقا و ادامهی زندگی بشر یاری میرساند و یک رشتهی تحقیقاتی است، به آن علاقهمندم.
عمدهی کار دانشجویان میکروبیولوژی مربوط به آزمایشگاههاست اما متأسفانه واحدهای عملی به نسبت نیاز این رشته کمتر تدریس میشوند و این باعث شده آمادگی لازم برای ورود به بازار کار را نداشته باشند. کارشناسان میکروبیولوژی در پژوهشگاه نفت برای تحقیق بر روی میکروبهای نفتخوار یا گوگردزدایی، در بخش صنایع غذایی در کارخانههای کنسروسازی و کمپوتسازی و در صنایع بهداشتی مشغول به کار هستند. تهیهی لوازم آزمایشگاهی مورد نیاز در این گرایش یکی از شغلهایی است که بعضی جذب آن میشوند. مؤسسهی استاندارد یا آزمایشگاههای کارخانجات تهیهی مواد بهداشتی و غذایی برای تشخیص کیفیت و سلامت این مواد از نظر عدم آلودگی میکروبی، مراکز تهیهی مواد دارویی مانند تهیهی آنتیبیوتیکها و بالاخره کارخانجات تهیهی اسیدها مانند اسید بوتریک و اسید استیک و حلالها مانند الکل و استون و مراکز تهیهی واکسن مانند مؤسسهی رازی و انستیتو پاستور ایران نیز میتوانند مراکز جذب فارغالتحصیلان این رشته باشند.
توانایی های لازم برای رشته میکروبیولوژی
- به روز بودن و آگاهی از آخرین پیشرفت های علمی
- ذهن جستجوگر و خلاق و حافظه خوب
- قدرت تجزیه و تحلیل مناسب
- صبر و حوصله زیاد
- مهارت خوب در حل مساله
- دقت بالا و توجه به جزئیات
- توانایی کار با نرم افزارها
دیدگاه خود را بنویسید