درس خواندن بدون استرس و مدیریت کامل اضطراب قبل از امتحان، بهترین روشی است که با کمک آن میتوانید از زمان خود به نحو احسن استفاده کنید و به نتایج فوقالعاده دست پیدا کنید. اینکه همیشه برای انجام تکالیف درسی، پروژههای کلاسی و امتحان استرس دارید، یک مسئله کاملاً عادی است و نیازی به نگرانی نیست. شما با استفاده از 9 راهکار درس خواندن بدون استرس که در ادامه بهصورت مفصل در مورد هرکدام صحبت میکنیم، بهراحتی میتوانید این استرس رنجآور خود را کنترل کنید.
فراموش نکنید که این استرس و فشار روحی یکی از مهمترین عواملی است که میتواند در دوره امتحانات روی عملکرد شما تأثیر منفی بگذارد. پس با استفاده از راهکارهای درس خواندن بدون استرس، هم استرس خود را کنترل کنید و هم پتانسیل یادگیری خود را افزایش دهید. اگر در مسیر رسیدن به اهدافتان مصمم هستید و دوست ندارید که استرس و اضطراب شما را از مسیر دلخواهتان دور کند، در جای درستی قرار دارید. دیگر وقت آن رسیده که با مطالعه 9 مورد از بهترین راهکارهای کاهش استرس به بهترین نسخه خود تبدیل شوید:
استرس در دوره تحصیلی
در این بخش، دلایل استرس را مورد بررسی قرار می دهیم.
استرس یک بخش عادی از دوره تحصیلی است. بهتر است بدانید که داشتن کمی استرس، تأثیر مثبتی روی عملکرد دانشآموزان میگذارد چون باعث میشود که برای غلبه بر چالشها، انگیزهدر بیشتری داشته باشند.
اما این به معنای این نیست که اگر قبل از امتحان به خاطر استرس تمرکز ندارید یا حتی دچار مشکل جسمی و روحی میشوید، حتماً در مسیر درستی قرار دارید و انگیزه شما بیشتر است. استرس زمانی با تأثیر مثبت همراه میشود که تحت کنترل باشد. استرس بیشازحد نهتنها باعث کاهش پتانسیل یادگیری و تمرکز میشود، بلکه اغلب با مشکلات جسمی مثل سردرد، حالت تهوع، احساس درد در ناحیه شکم، لرزش بدن و … نیز همراه میشود. اینجاست که باید به فکر درمان استرس درس خواندن خود باشید و راهکارهایی که برای درس خواندن بدون استرس وجود دارند را بهطور کامل انجام دهید.
از مهمترین دلایل استرس هنگام درس خواندن میتوان به ترس از عدم کسب نمره دلخواه، فشار روحی از طرف خانواده و نگرانی در مورد آینده شغلی اشاره کرد. به یاد داشته باشید که هرچقدر به این احساسات بیشتر فکر کنید، قدرت بیشتری به آنها میدهید تا شما را تحت کنترل خود نگه دارند.
شما از اتفاقات آینده خبر ندارید و اینکه چند سال بعد چه اهدافی برای زندگی خواهید داشت یا چه مسیری برای شما باز خواهد شد، تقریباً نامشخص است. تنها کاری که میتوانید انجام دهید این است که استرس خود را کنترل کنید و امروز را بهتر از دیروز بسازید. تجربههایی که با موفقیت و شکستها به دست میآورید، تنها کلید تبدیل شما به بهترین نسخه از خودتان است.
مشکلات ما را متوقف نمیکنند، بلکه به ما آموزش میدهند.
برایان تریسی
پس آرامش داشته باشید و با دنبال کردن 9 راهکار درس خواندن بدون استرس از هر لحظه خود لذت ببرید و برای ساخت آیندهای بهتر تلاش کنید.
9 راهکار درس خواندن بدون استرس
راهکارهای زیادی برای درمان استرس درس خواندن و افزایش کیفیت مطالعه وجود دارد که در ادامه 9 مورد از بهترین راهکارهای استرس را بررسی میکنیم:
1. زمان خود را مدیریت کنید.
درس خواندن مداوم و بیوقفه ایده چندان خوبی برای افزایش کیفیت مطالعه نیست. شما بهعنوان یک دانشآموز نمونه باید متناسب با راهکارهای مدیریت زمان، کارهای روزانه خود را اولویتبندی کنید. سپس بر اساس این اولویتبندی برای هرکدام بازه زمانی تعیین کنید و نسبت به آن پایبند باشید. سبک یادگیری هر شخص متفاوت است، اول باید روش مطالعه مؤثر (چند ساعت با چه سرعت و کیفیتی) مخصوص خود را شناسایی کنید و سپس متناسب با آن جدول زمانی خود را ایجاد کنید.
پیدا کردن روش مطالعه مؤثر و ایجاد جدول زمانی نهتنها باعث افزایش کیفیت درس خواندن شما میشود بلکه با استراحتهای بهموقع، حجم درسی را متعادل نگه میدارد و باعث تمرکز و آرامش شما میشود.
2. استراحت کنید.
تمرکز و قدرت حفظ اطلاعات بعد از حدود نیم ساعت مطالعه کاهش مییابد. هرچقدر مدت بیشتری به مطالب یک کتاب خیره شوید، درواقع قدرت درک و تحلیل شما کمتر و کمتر میشود. اگر میخواهید که مطالعه مؤثری داشته باشید، استراحت را فراموش نکنید. بهتر است بعد از هر نیم ساعت درس خواندن، یک ربع استراحت کنید. این کار باعث می شود که ذهن شما آمادگی درک مطالب جدید را داشته باشد.
اگر میخواهید لذت درس خواندن بدون استرس را بیشتر تجربه کنید، پیادهروی در طبیعت و فضای باز را فراموش نکنید. حتی 5 دقیقه استراحت در نزدیکترین فضای سبز تأثیر زیادی روی کاهش استرس شما خواهد گذاشت.
3. مصرف غذای مقوی و آب کافی را فراموش نکنید.
هر آنچه برای تغذیه بدن خود مصرف میکنید روی توانایی تحصیلی و سلامت روانی شما تأثیر میگذارد. مطالعات ثابت کردهاند که مصرف برخی از مواد غذایی باعث کاهش استرس و اضطراب میشود. بهجای قهوه و نوشیدنیهای مضر، بهاندازه کافی آب و چای مصرف کنید. مصرف آب کافی در کنار حرکتهای ورزشی مناسب باعث کاهش خستگی و تنظیم ضربان قلب و دمای بدن میشود.
از بهترین و خوشمزهترین میان وعدههای تقویتکننده روحیه میتوان به زغالاخته، شکلات تلخ و مغز پسته اشاره کرد. البته مصرف کدوتنبل و تخم آفتابگردان هم به تنظیم احساسات کمک میکند. یکی از نیازمندیهای درس خواندن بدون استرس، تغذیه مناسب و حفظ تعادل غذایی است پس نه بیشازحد غذا بخورید که احساس سنگینی و خستگی داشته باشید و نه اینکه کلاً غذا را فراموش کنید و احساس ضعف و بیحالی باعث از بین رفتن تمرکز شما شود.
4. هنگام مطالعه، تکنیکهای تنفسی و حرکتهای کششی مناسبی را انجام دهید.
تکنیکهای تنفسی، یکی از سریعترین و آسانترین روشهای درمان استرس درس خواندن و آرامش ذهن است. لذت درس خواندن بدون استرس با نفسهای عمیق و آهسته و آرامش ناشی از آن، چند برابر میشود. تکنیک 7:7:7 یکی از بهترین تکنیکهای کنترل استرس است.
برای انجام این تکنیک کافی است که:
به مدت 7 ثانیه آرام نفس بکشید.
در ادامه 7 ثانیه نفس خود را نگه دارید.
سپس 7 ثانیه نفس خود را بیرون بدهید.
انجام حرکات کششی به رفع تنش عضلانی، افزایش گردش خون و تمرکز مغز کمک میکنند. به همین خاطر، هرچند وقت یکبار از روی صندلی بلند شوید و حرکات کششی مناسبی را انجام دهید.
5. از شبکههای اجتماعی فاصله بگیرید.
اگر واقعیتر به مسئله نگاه کنیم، اکثر مردم فقط برای حواسپرتی و سرگرمی از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند. علاوه بر این، تأثیرات منفی که اخبار و حوادث بد روی زندگی ما میگذارند هم غیرقابلانکار است. اطلاعرسانی شبکههای اجتماعی باعث افزایش درک و شناخت ما از زندگی میشود. با این حال افزایش مدت زمان استفاده از شبکه های اجتماعی برابر است با کاهش زمان درس خواندن. زمان کم برای مطالعه برابر است با افزایش استرس و ترس.
سعی کنید که از شبکههای اجتماعی بهعنوان پاداش استفاده کنید. به این صورت که اگر توانستید برنامه درسی خود را مطابق جدول زمانی پیش ببرید، زمان مشخصی را برای استفاده از گوشی و شبکههای اجتماعی اختصاص دهید.
6. با همکلاسیها و افراد هم سن خود صحبت کنید.
افرادی که همسن هستند، دغدغههای تقریباً مشابهی دارند و همینکه بتوانید در مورد نگرانیها و استرس خود با آنان صحبت کنید، احساس تنهایی و نگرانی شما با به اشتراک گذاشتن وضعیت و روحیه خود با همدیگر تقریباً نصف میشود.
اگر حس میکنید که وقتی همزمان با یک شخص دیگر برای مطالعه برنامهریزی میکنید، استرس شما کمتر میشود، بهتر است دوستی پیدا کنید که بهعنوان دوست مطالعه شما در کنارتان باشد. درس خواندن بدون استرس با یک دوست خوب باعث تقویت روحیه و تمرکز شما میشود. علاوه بر این، پایبند بودن دو یا چند نفر به یک بازه زمانی برای مطالعه، حواسپرتیهای ناشی از شبکههای اجتماعی، خیالپردازی و نگرانی در مورد امتحانات را به حداقل میرساند.
7. برای خود هدیه در نظر بگیرید.
اگر مطالعه درسی را مطابق با جدول زمانی مطالعه مؤثر خود پیش بردید، شایسته این هستید که از یک پاداش انگیزشی بهرهمند شوید. بعدازاین که به نتیجه دلخواه خود رسیدید، کاری که دوست دارید را انجام دهید و نوع پاداش بستگی به خود شما دارد پس لذتبخشترین پاداش ممکن را برای این نظم و مطالعه مؤثر خود در نظر بگیرید.
در کنار درس خواندن، برای چیزهایی که از آنها لذت میبرید هم وقت بگذارید. توجه داشته باشید که برنامه زمانی شما زمانی با درس خواندن بدون استرس همراه خواهد بود که در کنار مطالعه مؤثر، کارهای لذتبخش دیگر را نیز در بربگیرد. ورزش، بازی، گوش دادن به موسیقی، مدیتیشن، نقاشی و رنگآمیزی و … همگی بهنوبه خود باعث کاهش استرس و بهبود سلامت روانی میشوند.
8. از اجبار دوری کنید.
اگر ذهن شما آماده درس خواندن نیست و احساس خستگی یا … باعث از بین رفتن انگیزه شما شده است، بهاجبار درس نخوانید. اگر بهزور تلاش کنید که هنگام درس خواندن تمرکز کنید، نتیجه چندان هم خوب نخواهد بود. دلیل هم این است که بههرحال با این شرایط مطالب را حفظ نخواهید کرد.
دانشی که همراه با اجبار کسب شود در ذهن نمیماند.
افلاطون
در این گونه مواقع، یک خواب خوب، دیدن یک فیلم و صحبت با دوست به شما بیشتر از درس خواندن کمک میکند. این به معنای این نیست که کلاً درس را کنار بگذارید، بلکه مهم این است که یاد بگیرید زمانی که حواس شما پرت است، اول به چیزی که شما را اذیت میکند توجه کنید بعدازاینکه آرامش خود را به دست آوردید، به درس خواندن بدون استرس ادامه دهید.
9. خواب منظم داشته باشید.
براساس مطالعات خواب مناسب برای نوجوانان 8 تا 10 ساعت و برای بزرگسالان 7 تا 9 ساعت است. باید بتوانید زمان مشخصی را برای خوابیدن در نظر بگیرید. سپس با تکرار مداوم، بدن خود را برای خوابیدن در آن زمان آماده کنید. اگر خواب کافی داشته باشید، درواقع بهطور غیرمستقیم آرامش ذهنی و استرس کمتر را به خود هدیه میدهید.
بهتر است حداقل نیم ساعت قبل از خواب، وسایل الکترونیکی خود را خاموش کنید. کتاب، جزوه یا هر محتوای درسی را کنار بگذارید چون اگر حین خواب نیز به درس خواندن ادامه بدهید درواقع استرس خود را تقویت میکنید.
خوابیدن در طول روز به مدت کوتاه (بهاصطلاح شارژ سریع – 20 دقیقه) باعث افزایش انرژی و کاهش استرس میشود. البته، اگر بیشتر از 20 دقیقه باشد، بیدار شدن را سختتر میکند و احساس خستگی را افزایش میدهد. مهم این است که مدت مناسب خواب در طول روز را برای خود مشخص کنید تا با ترکیب آن با اولویتهای روزانه خود از درس خواندن بدون استرس لذت ببرید.
نتبجه گیری در مورد درس خواندن بدون استرس
ما در این مقاله تمام کارهایی که برای درمان استرس هنگام درس خواندن لازم دارید را مطرح کردیم. راهکارهای درس خواندن بدون استرس به شما کمک میکنند که در کنار حفظ آرامش، دقت و تمرکز خود را بالا ببرید و از زمان خود به نحو احسن استفاده کنید. امیدواریم که از مطالعه این مقاله لذت برده باشید.
دیدگاه خود را بنویسید